‘Je doet toch iets met computers?’

Tijdens het eten, op het voetbalveld, onderweg naar de kroeg en op een verjaardag krijg ik vaak dezelfde vraag; “Jij doet toch iets met computers?”

Zoals ik het liever noem: Het internet een stukje mooier maken. (En ja, dat doe ik met een computer…)  Maar wat doe ik nu precies? Ik ontwikkel, onderhoud, update websites en af en toe ontwerp ik er één. Over de techniek van een website kan ik uren praten. Graag leg ik één piepklein onderdeel uit en hoop ik dat het ‘iets’ duidelijker wordt.

Bovenin de webbrowser staat de URL (Bijvoorbeeld: http://vivareclame.nl/category/viva-reclame-nieuws/), dit is een belangrijk gegeven voor een website. Maar hoe wordt deze aangemaakt en hoe kun je deze aanpassen? Door middel van pagina’s, berichten en inhoud van de website wordt de URL gestructureerd. Wat als deze volgorde nou niet klopt en je hem handmatig wil aanpassen? Dit probleem had ik ook voor een website. De URL werd verkeerd weergegeven en aan mij de schone taak om hem in de juiste volgorde te krijgen. Na een hele tijd op het internet gezocht te hebben en het te proberen kreeg ik het maar niet voor elkaar. Ik kreeg het advies om het maar even te laten rusten en met wat anders aan de slag te gaan. Balend van mezelf, omdat ik het maar niet voor elkaar kreeg.

Ziet een normale gebruiker dit? Natuurlijk niet, maar ik wel en Google ook!

’s Avonds onder het eten kreeg ik de vraag, hoe het ging op het werk. Ik legde uit dat de volgorde van de URL niet klopte en dat ik de hele functions.php had nagezocht om de URL goed te rewriten op basis van de custom-post-type slug maar hem niet in de juiste taxonomy kreeg. (Je begrijpt… Het gesprek duurde niet lang.)

De volgende dag toch maar weer aan de slag gegaan om de fout op te lossen en ik kwam de oplossing snel tegen. Conclusie: soms moet je het even laten rusten om weer met een fris geheugen er op terug te kijken!

Nu begrijpen jullie misschien nog steeds niet exact wat ik doe, maar ik hoop dat ik iets beter uit heb kunnen leggen wat mijn passie is.

“Ik doe iets met computers”