Responsive? Wat is dat?

Je kent de frustratie vast wel: Je bent aan het surfen op je mobiel en als je dan naar pagina 2 wilt, klik je per ongeluk pagina 3 aan. Of als je een tekst wilt lezen en je moet constant van links naar rechts slepen, omdat een zin langer is dan je beeldscherm. Het zijn een paar bekende ergernissen van mobiele surfers op een website die niet voor de mobiel is gemaakt.

Aangezien het scherm kleiner is dan die van een computer, past een website niet goed op een mobiel apparaat. Bij een site die responsive is, past de website ook op smartphones en tablets. Responsive houdt in dat de website in feite reageert op de grootte van het scherm van de bezoeker en dus automatisch aanpast. Een website die op meerdere apparaten aanpast is dus responsive.

Een site die responsive is, is geen mobiele website. Het verschil is dat bij responsive de site in vakken is ingedeeld en die verplaatsen onder elkaar wanneer het scherm niet breed genoeg is. Bij een mobiele site is het een speciaal ontwikkelde website. Vaak wel in dezelfde stijl, maar met een ander ontwerp en bijvoorbeeld met andere functies en pagina’s.